ODLUKE

Belgijski parlament odobrio prijem Sjeverne Makedonije u NATO

Agencije

Fena

26.4.2019

Belgijski federalni parlament ratificirao je Protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije u NATO, prenosi MIA. 

Ovu informaciju saopćio je belgijski ministar vanjskih poslova Didije Rejnders (Didier Rainders) na svom Twitter nalogu.

- Zadovoljstvo mi je da saopćim da je belgijski parlament odobrio zakon kojim se prihvata pristupni protokol za Republiku Sjevernu Makedoniju u NATO - napisao je Rejnders.

Prijedlog zakona o pristupanju Sjeverne Makedonije u Alijansu prije dvije sedmice odobrila je belgijska vlada.

Procedura u Belgiji predviđa da prvo zakon dobije zeleno svjetlo od Državnog vijeća (vlade), čije mišljenje iako nije obavezujuće, veoma je važno, a nakon toga da slijedi odobrenje od parlamenta. Regionalni parlamenti u Belgiji nisu uključeni u ovaj proces, već samo federalni parlament.

Belgija je 12. država članica NATO-a koja je odobrila prijem Sjeverne Makedonije u Alijansu. Početkom aprila Protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije u NATO ratificirali su parlamenti u Poljskoj i Slovačkoj.

Prva država koja je ratificirala ovaj protokol bila je Grčka, što je bio jedan od uvjeta za promjenu ustavnog imena države.

Nakon parlamenta u Atini, Protokol je bio ratificiran u parlamentima u Sloveniji, Albaniji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Rumuniji, Litvaniji, Danskoj, Poljskoj i Slovačkoj, prenosi Tanjug.

Nakon ratifikacije protokola u parlamentima svih zemalja članica NATO-a, Sjeverna Makedonija će postati punopravna članica sa pravom glasa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.