MISTERIJA

Njemački proizvođač sablažnjen, ne znaju odakle Kim Jong-unu njihove limuzine

Ove sedmice koristio je dvije limuzine koje su ga čekale u stanici Vladivostok

Agencije

Avaz.ba

26.4.2019

Njemački proizvođač automobila Deimler zatečen je činjenicom vezanom za sjevernokorejskog predsjednika.

Naime, Kim Jong-un koristi njihova vozila, a oni pojma nemaju kako je nabavio ove luksuzne blindirane limuzine.

Vjeruje se da predsjednik Sjeverne Koreje koristi verziju koja je opremljena najnaprednijim komunikacijskim i zabavnim sistemima. Kako navode, oni mu nisu prodali jer poštuju sankcije UN-a.

Kim je koristio brendirane limuzine na nekoliko samita. Vozio se njima ove sedmice kada se sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kao i u oba njegova prethodna samita sa predsjednikom Donaldom Trampom (Trump).

Sjevernoj Koreji je zabranjena prodaja luksuzne robe, uključujući limuzine, zbog sankcija UN-a, koje su imale za cilj da pritisnu Pjongjang da napusti razvoj nuklearnog naoružanja, navodi B92.

Međutim, ove sedmice lider Sjeverne Koreje koristio je dvije limuzine koje su ga čekale u stanici Vladivostok. Paradirao je u Mercedes Maybach S600 Pullman Guard, a u pratnji je bio Mercedes S62.

Vjeruje se da je koristio S600 Pullman Guard za svoje samite sa Trampom u Singapuru u junu prošle godine i u Hanoju u februaru ove godine.

 - Nemamo apsolutno nikakvu ideju o tome kako su ta vozila isporučena u Sjevernu Koreju - rekla je portparol Deimlera Silke Mokert (Mockert).

Deimler, kompanija sa sjedištem u Štutgartu, važi za jednu od najvećih i najprestižnijih automobilskih na svijetu. Oni su jedan od najvećih proizvođača visokokvalitetnih putničkih automobila i najveći svjetski proizvođač kamiona iznad šest tona.

- Naša kompanija više od 15 godina nema nikakvih poslovnih veza sa Sjevernom Korejom i strogo se pridržava embarga. Da bi se spriječile isporuke u Sjevernu Koreju i bilo koju od njenih ambasada širom svijeta, Deimler je implementirao sveobuhvatan proces kontrole izvoza. Međutim, prodaja vozila od trećih lica, posebno polovnih vozila, izvan je naše kontrole i odgovornosti - zaključuje Silke Mokert.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.