SIGURNOST

Edvard Snouden: Prvo vam se smiju, onda se bore protiv vas, pa priznaju da ste sve vrijeme bili u pravu

Američka Nacionalna sigurnosna agencija poslala zahtjev Bijeloj kući

Edvard Snouden. chepicap.com

Avaz.ba

26.4.2019

Američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA - National Security Agency) zatražila je od Bijele kuće da napusti program telefonskog prisluškivanja koji prikuplja informacije o milionima poziva i poruka stanovnika, a koji je razotkrio Edvard Snouden (Edward Snowden) 2013. godine.  Izvori “Wall Street Journal” istakli su kako logistička i pravna glavobolja oko držanja programa operativnim premašuje njegove obavještajne koristi.

- Svijeća nije vrijedna plamena – rekao je neimenovani izvor iz NSA.

Program prisluškivanja telefona pokrenut je nakon terorističkih napada na Sjedinjene Američke Države 11. septembra 2001., a funkcionirao je u tajnosti sve dok ga bivši radnik NSA Edvard Snouden nije razotkrio u javnosti 2013. Prema tom programu, NSA je bez pravnog naloga prikupljala “metapodatke” – milijarde poziva i poruka dnevno, a sve sa navodnim ciljem da se prate osumnjičeni za terorizam.

Uprkos javnim protestima koji su uslijedili nakon Snoudenovog otkrića program je nastavljen, iako u ograničenoj formi od usvajanja Zakona o slobodi 2015. Tada je NSA spala na prikupljanje nekoliko stotina miliona snimaka godišnje koje čuvaju telekomunikacione kompanije.

- Prvo vam se smiju, onda se bore protiv vas, onda priznaju da ste sve vrijeme bili upravu, i da možda nije trebalo NSA da krše naša prava na prvom mjestu -  napisao je Snouden na Twitteru, koji se od razotkrivanja tajnog programa NSA nalazi u azilu u Rusiji. 

Iako je NSA dugo insistirala da je prikupljanja telefonskih podataka od vitalne sigurnosne važnosti po naciju, savjetnik za sigurnost Kongresa je prošlog mjeseca istakao da agencija nije čak ni koristila svoj sistem za prikupljanje posljednjih pola godine zbog tehničkih problema. 

Sada je na Bijeloj kući da odluči da li će održati program u životu.

Ovo nije jedini program NSA koji je Snouden razotkrio. Tu je i PRISM uz pomoć kojeg NSA prikuplja komunikacije s interneta preko različitih kompanija, uključujući "Microsoft", "Google", "Facebook", "Yaho" i "Apple". Snouden je rekao da je to izvor broj jedan za analitičke izvještaje NSA. O PRISM-u se malo toga zna, osim da je Kongres obnovio ovaj program prošlog januara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.