IZVJEŠTAJI

Ministar ocrnio ponos američke vojne avijacije i najsmrtonosniju letjelicu: F-35 je sj***n

Skoro 30 posto američkih vojnih aviona F-35 nije moglo letjeti više mjeseci prošle godine zbog nestašice rezervnih dijelova

Avaz.ba

27.4.2019

Vršilac dužnosti ministra odbrane Sjedinjenih Američkih Država Patrik Šenahan (Patrick Shanahan) izjavio je istražiteljima iz Pentagonove Kancelarije generalnog inspektora da je program borbenih aviona F-35 nazvao “sj*****m”, ali je ukazao da nije komentirao samu letjelicu za koju je rekao da je “sjajna”, navelo je Ministarstvo odbrane u objavljenom izvještaju.

Šenahanovi komentari dio su etičke istrage Pentagonove kancelarije o optužbama da on promovira interese svog bivšeg poslodavca “Boinga” a potcjenjuje konkurentski “Lockheed Martin”, koji je glavni ugovarač za F-35.

Ali, njegova zabrinjavajuća procjena o stanju programa F-35 samo je uvećana odvojenim izvještajem koji je jučer objavila Kancelarija za odgovornost vlade (GAO). Skoro 30 posto američkih vojnih aviona F-35 nije moglo letjeti više mjeseci prošle godine zbog nestašice rezervnih dijelova. F-35 nije mogao letjeti od maja-novembra 2018., precizira se u izvještaju i ukazuje da Ministarstvo odbrane ima zalihe sa oko 4.300 dijelova za popravku F-35.


Oba jučerašnja izveštaja otvaraju pitanja o stanju najskupljeg oružanog sistema u svijetu, piše RT.

“Lockheed Martin” predstavlja F-35 kao budućnost vojne avijacije, smrtonosna letjelica koja posjeduje stelt tehnologiju, supersoničnu brzinu, ekstremnu agilnost i vrhunske senzore. Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) više puta je pohvalio sposobnost F-35 da bude “nevidljiv” za radare.

Međutim, letjelica je posljednjih godina naišla i na kritike zbog problema sa softverom te motornih i oružanih sistema. Još više pitanja se postavilo o F-35 ovog mjeseca, nakon što je jedna letjelica japanskih snaga pala u Pacifik. Japan je nakon toga prizemljio čitavu flotu od 12 stelt aviona. Zabrinutost izazivaju i troškovi održavanja, koji se za F-35 procjenjuju na preko bilion (američki trilion) dolara.

- Performanse F-35 ne zadovoljavaju potrebe za borbu, odnosno letjelica ne može da izvede onoliko misija ili leti često koliko je potrebno - navodi GAO u izvještaju, dodajući da je to uglavnom zbog nedostatka rezervnih dijelova i teškoća u slanju dijelova širom svijeta.

Pentagon i “Lockheed Martina” rade sa GAO na primjeni specifičnih preporuka iznijetih u izvještaju. Iz kompanije su naveli preduzimaju “agresivne mjere” kako bi ostvarili Pentagonovih 80 posto sposobnosti za misije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.