GEOPOLITIKA

Sjeverna Koreja upozorava na sve veću opasnost od rata

Moglo bi doći do nepovoljnog stanja, koje bi moglo rezultirati povratkom u prošlost, navodi se u saopćenju

Kim Jong-un, lider Sjeverne Koreje. BBC

Avaz.ba

27.4.2019

Sjeverna Koreja je, obilježavajući prvu godišnjicu historijskog samita između sjevernokorejskog i južnokorejskog predsjednika, upozorila na "sve veću opasnost od izbijanja rata".

Južna Koreja godišnjicu obilježila svečanošću koju je režim u Pjongjangu bojkotirao.  

Moglo bi doći do nepovoljnog stanja, koje bi moglo rezultirati povratkom u prošlost i imanentnom katastrofom zbog sve veće opasnosti od izbijanja rata - navodi se u saopćenju Odbora koji odgovornost prebacuje na Sjedinjene Američke Države, smatrajući da ta velesila vrši pritisak na Južnu Koreju.  

U takvom kontekstu Pjongjang nije odgovorio na poziv što mu ga je prošle sedmice uputio Seul, a riječ je o sudjelovanju u svečanosti organiziranoj u subotu u pograničnom selu Panmunjomu u demilitariziranoj zoni koja dijeli Korejski poluotok na dva dijela.

Nakon dvogodišnjeg rasta napetosti, zbog kojih je Korejski poluotok stigao do ruba nuklearnog rata, 2018. godinu obilježilo je međukorejsko zbližavanje.  

No, godinu dana poslije, nema nikakva napretka kada je posrijedi glavni problem - nuklearni i balistički arsenal Sjeverne Koreje.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.