MIŠLJENJA Potrebno novo vodstvo

Slovenski premijer Marjan Šarec šokirao Evropu svojom izjavom, ali i pokrenuo ozbiljnu temu

Populisti u Evropi napreduju zato jer umjerene stranke i političke snage nisu bile uspješne i dovoljno proaktivne u iznošenju svojih agendI, navodi se u izjavi

Avaz.ba
27.04.2019 20:25

Marjan Šarec

Foto: siol.net

Slovenski premijer Marjan Šarec šokirao je Evropu svojom nedavnom izjavom u kojoj je stanje u Evropskoj uniji (EU) uporedio sa stanjem pred Drugi svjetski rat, "kada su evropski političari popuštali nacističkom vođi Adolfu Hitleru", i na sto stavio opasnu temu - raspad Unije.

- Ako se EU raspadne, onda smo svi propali. To je vrlo brutalno, ali i istinito - rekao je on.

Ta izjava izazvala je pravi mali politički "zemljotres", a osim što je ocijenjena kao neumjesna otvorila je pitanje: ako je EU u stanju kao Evropa pred Drugi svjetski rat, ko je onda savremeni Hitler? Za ovim, nametnulo se još jedno: Šta ako se EU zaista raspadne? 

Da li je to uopće moguća opcija, budući da je kriza Unije svima vidljiva, i šta bi to, ukoliko bi do raspada došlo, značilo za globalnu političku scenu, a šta za zapadni Balkan?

- Populisti u Evropi napreduju zato jer umjerene stranke i političke snage nisu bile uspješne i dovoljno proaktivne u iznošenju svojih agendi. Ako samo sjediš i čekaš šta će se dogoditi, onda su naravno takvi populisti vrlo glasni i dobivaju mnogo (političkog) prostora - kazao je Šarec, objavili su slovenski mediji.

Američka agencija Šareca opisuje kao bivšeg glumca i komičara koji je lani uspio formirati manjinsku koalicijsku vladu liberalnih i lijevih stranaka i tako spriječiti osvajanje vlasti bivšeg premijera Janeza Janše koji je nastupao na izborima s nacionalističkom antiimigrantskom agendom sličnoj onoj mađarskog premijera Viktora Orbana.

Ovaj glumac i bivši komičar kaže da su stalne odgode pregovora o Brexitu ilustracija kako EU sadašnjim načinom djelovanja teško i sporo donosi odluke.

Današnji dominantni evropski političari i dužnosnici EU, kako kaže, presporo odlučuju u novim historijskim okolnostima, a EU po Šarecovu mišljenju zato treba novo i djelotvornije vodstvo, ako želi uspješno parirati valu populizma i sve većem utjecaju Rusije i Kine.

Tagovi

Marjan Šarec EU

Oglasi

Komentari

NA VRH