NEVJEROVATNO

Putin predstavio nuklearnu podmornicu: Stručnjaci smatraju kako je dio tajnog sektora

Autor po imenu H.I. Saton prikupio je najviše informacija

Ruski "Belgorod". Popular Mechanics

Avaz.ba

27.4.2019

Ruski "Belgorod" je podmornica nad podmornicama, a predsjednik Rusije, Vladimir Putin s ponosom je predstavio: ima veću silu potiska od bojnih brodova u Prvom svjetskom ratu i duga je 184 metra. Ne samo da je veća od drugih podmornica, već je u okviru projekta koncipirana za specijalne namjene.

Na Zapadu nagađaju u koju će svrhu služiti podvodni gigant, a prema jednoj verziji podmornica će transportirati pet-šest modernih torpeda "Posejdon". 

Sila potiska podmornice "Belgorod" pod vodom iznosi 30.000 tona, a kreće se brzinom od oko 33 čvora (61 km/h). Pokreću je dva reaktora OK-650 V jačine 100.000 konjskih snaga.

"Belgorod" najvjerovatnije neće služiti za napade na druge podmornice i brodove, a neće biti namijenjen ni transportu strateških nuklearnih raketa. To je prije svega matični brod, koji može da transportuje koristan teret, kao što su mini podmornice.

Autor po imenu H.I. Saton prikupio je najviše informacija o podmornicama. On pretpostavlja da je "Belgorod" dio mornaričkog naoružanja iz tajnog sektora za istraživanje morskih dubina (GUGI), a služila bi, između ostalog, za testiranje novih tehnologija u izgradnji podmornica.

Ono što posebno zabrinjava Zapad jeste činjenica da matična podmornica "Belgorod" može da transportuje i najmodernija torpeda tipa "Posejdon". 

Torpedo "Posejdon" je klasično oružje koje može da izazove smak svijeta. 

I bez ovakvih apokaliptičnih vizija, pogonska tehnika torpeda "Posejdon" dovoljno je opasna

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.