LICE ZLA

Tinejdžer najavio masakr na internetu, objavio svoj zastrašujući manifest i krenuo u pokolj

Džon T. Ernest otvorio vatru na vjernike i ubio jednu ženu, a tri osobe ranio

Avaz.ba

28.4.2019

Tinejdžer (19) koji je naoružan jurišnom puškom jučer upao u sinagogu u gradu Pauej kod San Dijega, otvorio vatru na vjernike i ubio jednu ženu, a tri osobe ranio identificiran je kao Džon T. Ernest (John T. Earnest).

On je uhapšen i nalazi se na ispitivanju u lokalnoj policiji. "Times" navodi da je Ernest prije napada napisao antisemitski manifest i objavio ga na internetu. U manifestu je pisao i da planira napad.

- Koliko dugo je vama trebalo da isplanirate napad? Meni četiri sedmice. Prije četiri sedmice odlučio sam to da uradim. Četiri sedmice kasnije sam to i uradio - stoji u manifestu ubice.

Policija je na internetu našla antisemitistički manifest koji je napadač objavio, prenosi "Telegraf".

U njemu je napisao da se za napad odlučio zbog mržnje prema Jevrejima i da su ga za njega inspirirali napadi na džamije na Novom Zelandu i na sinagogu u Pitsburgu prije tačno šest mjeseci.

Ernest, koji je bijelac, napisao je da je "spreman da žrtvuje svoju budućnost za dobrobit svojih ljudi". U manifestu je preuzeo odgovornost za podmetanje požara u Islamskom centru u Eskondidu 24. marta. U trenutku izbijanja požara u zgradi je bilo sedmero ljudi, ali niko nije povrijeđen.

U pokušaju da zaustavi napadača, u ruku je upucan rabin i on je ostao bez dva prsta. Među ranjenima su i još jedna odrasla osoba i dvije maloljetne osobe, od kojih jedna ima samo 11 godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.