SVIJET

U Španiji nikad neizvjesniji parlamentarni izbori

Pravo glasa ima skoro 37 miliona građana

Parlamentarni izbori u Španiji. Arhiv

Avaz.ba

28.4.2019

U Španiji su jutros otvorena birališta na parlamentarnim izborimaOve izbore obilježit će neizvjesnost ko će biti pobjednik i vjerovatnoća povratka krajnje desnice u poslanične klupe. 

Pravo glasa ima skoro 37 miliona državljana Španije, koji će birati 350 poslanika Kongresa. Birališta će biti zatvorena u 20 sati, a prvi rezultati se očekuju nekoliko sati kasnije. 

Ankete iz posljednje sedmice predizborne kampanje ukazivale su da oko trećina potencijalnih birača još nije odlučila za koga će glasati.

Prema procjenama, navode agencije, nijedna stranka neće dobiti dovoljno poslaničkih mjesta za samostalno formiranje vlade, a u trci su, uz tradicionalne stranke lijevog i desnog centra - Špansku socijalističku radničku partiju (PSOE) i Narodnu partiju (PP), lijevo orijentirana partija Podemos, kao i stranka centra Građani i desno usmjereni Vox.

Anketa objavljena u "Paisu" ukazala je da najveću podršku imaju socijalisti premijera Pedra Sančesa, koji bi mogli dobiti nešto manje od 30 posto glasova, čime bi imali najveće šanse da predvode koalicionu vladu.

Posebno nepredvidljiv je rezultat desne stranke Vox, koja je početkom godine ostvarila neočekivani, historijski visoki rezultat na regionalnim izborima u južnoj pokrajini Andaluziji.

Ankete ukazuju da bi ovi protivnici nezavisnosti Katalonije i velikog priliva migranata, koja sebe ne smatra krajnjom desnicom već samo desnicom, mogli biti prvi predstavnici tog političkog spektra koja će ući u parlament nakon skoro četiri decenije.

Osim 350 poslanika u parlamentu, Španci biraju i 208 članova Senata, gornjeg doma, u kome su predstavljene pokrajine i kojim od 2011. dominira konzervativna Narodna stranka (PP).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.