SVE ZA LJUBAV

Život japanskog cara Akihita: Od poluboga do običnog čovjeka koji se zaljubljuje u djevojku iz naroda

Odluka tadašnjeg prestolonasljednika da odbaci tradicionalni dogovoreni brak i oženi se onom koju voli doživljena je kao snažna potvrda demokratizacije

Car Akihito prekinuo tradiciju u gotovo svemu. AFP

Avaz.ba

29.4.2019

Japanski car Akihito i carica Mišiko dramatično su modernizirali monarhiju okovanu tradicijom. Vladar koji će se odreći prestolja nakon 30 godina vladavine u utorak, 30. aprila, i njegova supruga "spustili su se među ljude" i značajno povećali popularnost dinastije.  

Car Akihito odreći će se prestolja krizantema na svečanosti nabijenoj tradicijom u carskoj palači u Tokiju, što će biti prva abdikacija japanskog cara u 200 godina.

Akihito je prekinuo tradiciju u gotovo svemu, od vjenčanja s ljubavi iz naroda do izvinjenja za japanske ratne zločine.

Njegov pristup često je uzrujavao tradicionaliste koji cara doživljavaju polubožanstvom.

Rođen je 1933. godine, u vrijeme kada je Japan započinjao svoje militarističko širenje Azijom. Bilo mu je 11 godina kada je Japan, ponižen i razoren, izgubio Drugi svjetski rat.

Prestolje je naslijedio 1989., nakon smrti oca, cara Hirohita.

Za vrijeme Hirohitove vladavine Japan je prošao put od agresivnog ekspanzionizma do institucionaliziranog pacifizma, ustavne kategorije koju si im nametnule poslijeratne američke okupacione snage.

Amerikanci su Hirohita ostavili na vlasti, ali mu je status iz polubožanskog degradiran u figuru bez političke moći.

To je uloga koju je Akihito prigrlio i tiho transformirao monarhiju dotad otuđenu od naroda. Bio je prvi član carske porodice koji se oženio mladom iz naroda, kćerkom vlasnika fabrike brašna.

Mišiko je rođena 1934. u Tokiju i pohađala je ekskluzivnu djevojačku hrišćansku školu, a potom studirala englesku književnost.

Upoznali su se na teniskom turniru i vjenčali 1959. godine. Odluka tadašnjeg prestolonasljednika da odbaci tradicionalni dogovoreni brak i oženi se onom koju voli doživljena je kao snažna potvrda demokratizacije Japana.

Mladi par odlučio je i živjeti sa svojom djecom umjesto da ih, po običaju, prepuste na odgoj dadiljama.

Njihove metode izazvale su, naravno, kritike u palači i među tradicionalistima.

Godine 1960. Mišiko je rodila budućeg cara Naruhita, ali je tri godine kasnije pobacila i na neko se vrijeme povukla iz javnog života. Drugi sin, princ Akišino rođen je 1965. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.