SVIJET

Pompeo: Rusija će se uplitati u američke izbore do 2050.

Osvrnuo se i na trgovinske razgovore između SAD i Kine

Majk Pompeo. AFP

Index.hr

29.4.2019

Rusija će se i u budućim decenijama uplitati u američke izbore, predvidio je američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike), najavivši da će Vašington spriječiti te pokušaje Moskve.

Pošto je američka diplomatija više puta kritizirala rusko uplitanje u predsjedničke izbore 2016., nakon kojih je Donald Tramp (Trump) došao na vlast, Majk Pompeo je rekao da nezakonitu djelatnost Rusije očekuje i u 2020.

- Očito je da su bili prijetnja na našim izborima 1974. i da su se umiješali 1980-ih. I možemo očekivati da će s tim nastaviti do 2050. - rekao je na forumu koji je organizirao časopis "The Hill".

Izborni štab Donalda Trampa bio je optužen za tajno dogovaranje s Moskvom 2016., što su Rusija i američki predsjednik zanijekali. Nakon 22 mjeseca istrage, posebni državni tužilac Robert Miler (Mueller) zaključio je da dosluha nije bilo.

Pompeo se osvrnuo i na trgovinske razgovore između SAD i Kine izjavivši kako im neće naškoditi okončanje izuzeća od naftnih sankcija protiv Irana.

On je upozorio zemlje i kompanije da bi kršenje američkih sankcija uvozom iranske nafte nakon srijede, kada završavaju izuzeća za osam uvoznika, bilo skupa greška.

Kina, Indija i Turska su među najvećim uvoznicima iranske nafte koji su dobili izuzeća od američkih sankcija kako bi im se omogućilo da nađu alternativne dobavljače. 

- Imali smo puno razgovora s Kinom o tom pitanju. Uvjeren sam da će se trgovinski razgovori nastaviti i da će ići prirodnim tokom - kazao je on forumu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.