SVIJET

Putin zbog situacije u Venecueli sazvao Vijeće sigurnosti

Lokalni izvori javljaju da je na ulice Karakasa izašlo više vojnih vozila i da su neke ceste blokirane

Arhiv

Avaz.ba

30.4.2019

Kako je saopćeno iz Kremlja, predsjednik Rusije Vladimir Putin je govorio o situaciji u Venecueli na sastanku s liderom Sjeverne Koreje Kim Jong-unom i kontaktima s Kinom.

Horhe Rodrigez (Jorge Rodriguez), visoki zvaničnik ureda venecuelanskog predsjednika Nikolasa Madura (Nicolasa Madura), prethodno je saopćio kako manja grupa “državnih izdajnika“ s opozicijom pokušava izvesti vojni udar u toj zemlji. Istovremeno lokalni izvori javljaju da je na ulice Karakasa izašlo više vojnih vozila i da su neke ceste blokirane.

Podsjetimo, jutros je lider opozicije i samoproglašeni predsjednik Venecuele Huan Gvajdo (Juan Guaido) objavio videoporuku u kojoj je pozvao vojsku na ustanak protiv Madurove vlasti.

Videoporuka je snimljena u zračnoj bazi u Karakasu, a oko Gvajda su bili pripadnici venecuelanske vojske i privedeni aktivista Leopoldo Lopez. Dan uoči najavljenih masovnih antivladinih protesta, Gvajdo je kazao kako je došao presudni čas da se vojska uključi u izgradnju demokratije u Venecueli.

Inače, protesti u Venecueli traju od 10. januara, kada je predsjednik Nikolas Maduro položio zakletvu za drugi mandat nakon izbora koje je opozicija bojkotirala. Napetost se dodatno povećala kada se opozicioni lider Huan Gvajdo 23. januara proglasio za privremenog šefa države, što su podržale SAD i mnoge evropske i latinoameričke države.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.