VELIKA BRITANIJA

Izricanje kazne Asanžu sutra pred sudom u Londonu

Portal Wikileaks osnovao 2006. godine, da bi objavio povjerljive podatke o aktivnostima vlada nekoliko zemalja

London: Asanž sutra pred sudom

Srna

30.4.2019

Pred sudom u Londonu sutra će biti izrečena kazna osnivaču Wikileaksa Džulijanu Asanžu (Julian Assange) zbog kršenja uvjeta određene kaucije, saopćeno je danas iz Wikileaksa. 

- Asanžu će sutra biti izrečena kazna pred sudom zbog kršenja uvjeta kaucije radi zahtjeva i odobrenja političkog azila. Sutra će pred sudom u Vestminsteru biti razmatran zahtjev SAD za izručenje Asanža - navodi se u poruci Wikileaksa objavljenoj na Twitteru. 

Asanž je portal Wikileaks osnovao 2006. godine, da bi objavio povjerljive podatke o aktivnostima vlada nekoliko zemalja, uključujući SAD.

Nakon optužbi za silovanje u Švedskoj 2012. godine, Asanž je zatražio azil u Ambasadi Ekvadora u Londonu, da bi izbjegao izručenje Štokholmu.

Sud je odbacio slučaj silovanja 2017. godine, ali je Velika Britanija uporno insistirala na hapšenju Asanža zbog toga što se nije pojavio na sudu u Londonu.

Britanska policija uhapsila je Asanža 11. aprila u Londonu, nakon što mu je Ekvador ukinuo pravo na azil.

Asanž je u Londonu uhapšen zbog kršenja uvjeta kaucije.

Britanske vlasti saopćile su da neće izručiti Asanža Vašingtonu, ukoliko postoji mogućnost da on u SAD bude osuđen na smrtnu kaznu.

Ministarstvo pravde SAD saopćilo je da Asanž može biti osuđen na maksimalnu kaznu zatvora u trajanju od pet godina, zbog hakiranja računara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.