NEMIRI

Haos u Venecueli: Povrijeđeno 50-ak osoba, Gvajdo napustio Karakas, CNN blokiran u zemlji

Piše: Al. Ti.

30.4.2019

Haotično stanje na ulicama Karakasa - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

U Venecueli je trenutno stanje haotično, nakon što je samoproglašeni predsjednik Huan Gvajdo (Juan Guaido) pozvao vojsku i građane na oružanu pobunu protiv predsjednika Nikolasa Madura (Nicolas).

Gvajdo je ispred vojne baze u Karakasu objavio snimak na Twitteru i pozvao na pobunu, ali je zanimljivije bilo to što su se iza njegovih leđa vidjeli vojnici.

Prema izvještaju medija u jednom trenutku na ulicama Karakasa došlo je do žestokog obračuna pristalica Madura i njegovih protivnika, a čuli su se u pucnjevi.

Prema posljednjim informacijama najmanje 52 osobe su povrijeđene u neredu na ulicama Karakasa, a vlada je naredila da se blokra signal CNN-u u cijeloj državi.

Zanimljivo, signal CNN-a je nestao u trenucima dok se emitirao snimak vojnog vozila kako gazi demonstrante.


Kao što je poznato podršku Gvajdu u borbi protiv Madura pružio je Donald Tramp i još mnoge zemlje, dok je vojni udar između ostalog osudio turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), koji otvoreno podržava Madura.

Podsjetimo, Gvajdo, čelnik venecuelanske Nacionalne skupštine koju nadzire opozicija, u januaru se pozvao na Ustav kako bi preuzeo dužnost privremenog predsjednika nakon što je ponovni izbor predsjednika Nikolasa Madura 2018. proglasio nelegitimnim. 

Kao legitimnog predsjednika Venecuele priznalo ga je pedesetak država.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.