VENECUELA

Puč ugušen u krvi: Uzdrmana pozicija Madura

Krvave demonstracije pod vodstvom Gvajda

Avaz.ba

1.5.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Sigurnosne snage venecuelanskog predsjednika Nikolasa Madura (Nicolasa) krvavo su se obračunale s demonstrantima pod vodstvom samoproglašenog predsjednika Huana Gvajda (Juan Guaido). 

Prema procjenama aktivista za zaštitu ljudskih prava, u obračunima demonstranata i snaga sigurnosti ranjeno je 109 ljudi - većina njih gumenim mecima ili kuglicama iz zračnih pušaka. BBC navodi da su dvije osobe povrijeđene hicima iz regularnog oružja, prenosi Index.hr.

Podsjetimo, sve je počelo kad se Gvajdo, koji se još u januaru proglasio predsjednikom Venecuele i dobio podršku SAD i većine zapadnih zemalja, okružio vojnicima u jednoj vojnoj bazi u Karakasu, glavnom gradu ove osiromašene zemlje.

Tridesetpetogodišnji čelnik venecuelanske nacionalne skupštine koju nadzire opozicija, u videoporuci obećao je tranzicijsku vladu i slobodne izbore te kraj Madurovog režima. Pozvao je ljude da izađu na ulice i svrgnu Madura. Njegove pristalice su ga poslušale, ali na ulice su izašle i Madurove pristalice.

Došlo je i do ozbiljnih incidenata - vojnici odani Maduru pucali su na vojnike odane Gvajdu. Društvenim mrežama u popodnevnim satima počeo se širiti video na kojem se vidi vojno vozilo kako gazi demonstrante koji podržavaju Gvajda.

Do ozbiljnije eskalacije sukoba ipak nije došlo pa se na ulice Karakasa vratio mir.

Navečer su se i Gvajdo i Maduro obratili javnosti.

Venecuelanski predsjednik Maduro, koji se pred TV kamerama obratio okružen visokim vojnim časnicima, da bi demantirao tvrdnje o masovnom prelasku vojske na stranu Gvajda, rekao je da je puč propao.

S druge strane, Gvajdo je s nepoznate lokacije, pozvao narod da i danas izađe na ulice.

Dodao je da ovo što se događa nije vojni udar, nego "miroljubiva pobuna" protiv tiranina koji se boji pokazati svoje lice narodu Venecuele.

BBC javlja kako su jučerašnji događaji u Venecueli bili dramatični, ali i dalje nije jasno što će se sada događati u toj siromašnoj zemlji. Huan Gvajdo povukao je smio potez kad je rekao da je vojska na njegovoj strani, a činjenica da je uz njega u tim trenucima stajao Leopoldo Lopez, opozicioni čelnik koji je izvučen iz zatvora, bila je veliko iznenađenje, piše BBC.

Kako je dan prolazio, pojavile su se sumnje i brojna pitanja, od kojih je ono glavno bilo: Ko tačno podržava takozvani ustanak? Na to pitanje i dalje nemamo odgovor, piše BBC.

Gvajdov govor emitiran u utorak navečer, u kojem je pozvao svoje pristalice da 1. maja izađu na ulice, zvučao je šuplje, navodi BBC u svojoj analizi.

Samoproglašeni predsjednik rekao je da Maduro nema ni poštovanje, ni podršku oružanih snaga iako je sasvim jasno da najviše rangirani generali, čiju podršku Gvajdo očajnički treba, nisu na strani opozicije.

Mnogi vide jučerašnje događaje kao samo još jedan pokušaj opozicije da preuzme vlast, navodi BBC. Iako Maduro i dalje sjedi u predsjedničkoj palači, njegova budućnost je nesigurna. I sam Maduro je jučerašnji dan opisao kao "intenzivan", ali nema sumnje da će nakon utorka obje strane biti u problemima, zaključuje se u BBC-jevoj analizi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.