FRANCUSKA Više desetina uhapšenih

Haos u Parizu: Policajci vukli krvave demonstrante po cesti

Radnički sindikati i "žuti prsluci" izašli na ulice

Avaz.ba

Francuska policija ispalila je suzavac prema maskiranim demonstrantima u centru Pariza nakon što se više hiljada ljudi okupilo na ulicama prijestonice i ostalih gradova zbog protesta zbog politike predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron). 

Radnički sindikati i "žuti prsluci" izašli su na ulice širom Francuske nekoliko dana nakon što je Makron iznio razne prijedloge, uključujući smanjenje poreza.

Policija je ispalila suzavac da bi rastjerala grupu maskiranih demonstranata koji su se okupili ispred učesnika tradicionalnog marša povodom 1. maja.

Nekoliko demonstranata s kapuljačama ili u žutim prslucima bacalo je razne predmete na policij, a na društvenim mrežama su se pojavili užasni snimci na kojima se vidi kako policajci vuku po cesti krvave demonstrante.

Francuska policija jučer je upozorila na mogućnost sukoba s anarhistima iz krajnje desnice nakon što su putem društvenih medija pozivi upućeni ekstremistima iz grupacije "Crni blok" da izađu na ulice.

Vlasti su izrazile očekivanja da će se oko 2.000 ekstremista iz "Crnog bloka" iz raznih dijelova Francuske i Evrope pojaviti na marginama tradicionalnih mitinga povodom 1. maja.

Policija je saopćila da je od jutros uhapšeno 88 osoba.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na