KUBA

Više miliona Kubanaca protestiralo zbog novih sankcija SAD

Godišnji marš u znak obilježavanja 1. maja

Veliki protesti na Kubi. AFP

Avaz.ba

1.5.2019

Više miliona Kubanaca izašlo je danas na ulice da bi protestirali zbog novih sankcija koje je ovom karipskom otoku uvela administracija američkog predsjednika Donalda Trampa (Trumpa) i nastojanja Vašingtona da s vlasti svrgne predsjednika Venecuele Nikolasa Madura (Nicolas).

- Dat ćemo snažan, čvrst i revolucionaran odgovor na izjave pune mržnje, provokacija, laži i kleveta Jenkijevske imperije - naveo je u poruci na Twitteru predsjednik Miguel Dijaz-Kanel (Canel).

Analitičari navode da je godišnji marš u znak obilježavanja 1. maja prva šansa za javni protest zbog američke ofanzive protiv socijalizma u regionu koju je krajem prošle godine najavio savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Džon Bolton (John).

Potom je uslijedio niz novih sankcija protiv Venecuele, Kube i Nikaragve.

Američki predsjednik Donald Tramp jučer je zaprijetio novim i potpunim sankcijama Kubi ukoliko vojnici te zemlje nastave s podrškom Maduru.

Trampov komentar objavljen je nakon što je Bolton izjavio da u Venecueli ima više od 20.000 pripadnika kubanske vojske.

Kuba je u više navrata negirala da su njeni vojnici u Venecueli.

Šef kubanske diplomatije Bruno Rodrigez (Rodriguez) izjavio je potom da je Bolton patološki lažov koji daje pogrešne informacije Trampu jer nema vojnika te zemlje u Venecueli niti Kubanci učestvuju u vojnim ili sigurnosnim operacijama.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.