RUSIJA

Novi ukrajinski predsjednik još nije stupio na dužnost, ali se već suprotstavio Putinu

Savjetovao ruske vlasti da gube vrijeme pokušavajući da namame građane Ukrajine ruskim pasošima

Zelenski se suprostavio Putinu. Agencije

Avaz.ba

2.5.2019

Novoizabrani predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelensky) možda je politički početnik, ali je spreman da se suprotstavi najiskusnijem geopolitičkom igraču u bloku, ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Putin je odbio da čestita Zelenskom nakon njegove ubjedljive izborne pobjede prošlog mjeseca. Ali lider Kremlja je novom ukrajinskom predsjedniku postavio "izazov". Prošle sedmice, ruski predsjednik je potpisao uredbu kojom se pojednostavljuje dobijanje ruskog državljanstva za Ukrajince koji žive u ukrajinskim regionima Donjeck i Lugansk.

Tokom vikenda, Putin je izgleda "podigao ulog", rekavši da će ruska vlada razmotriti pojednostavljenje procedure za dodjelu ruskog državljanstva svim ukrajinskim građanima, ne samo onima u separatističkim regionima.

Davanje ruskih pasoša Ukrajincima, mjera koju je Putin prošle nedjelje opisao kao "čisto humanitarnom", može se smatrati izgovorom za dalje rusko mješanje u Ukrajinu, smatarju analitičari.

Zelenski se, međutim, Putinu suprotstavio u vezi ponude ukrajinskim građanima.

- Ne bih savjetovao ruskim vlastima da gube vrijeme pokušavajući da namame građane Ukrajine ruskim pasošima. Ono po čemu se Ukrajina posebno razlikuje od Rusije jeste činjenica da mi Ukrajinci imamo slobodu govora u našoj zemlji, slobodne medije i internet. Dakle, mi savršeno znamo šta ruski pasoš zapravo osigurava. To je pravo da budete uhapšeni na mirnim protestima. To je pravo da se ne održavaju slobodni i takmičarski izbori. To je pravo da se zaboravi na postojanje prirodnih prava i sloboda, napisao je Zelenski na svom Facebook profilu.

Pišući i na ruskom i na ukrajinskom jeziku, Zelenski je predstavio Ukrajinu kao bedem protiv autoritarnosti Kremlja, rekavši da će njegova vlada ponuditi ukrajinsko državljanstvo onima koji se protive Putinovoj vladavini.

- Ukrajina neće odustati od svoje misije da služi kao primjer demokratije post-sovjetskim zemljama. A dio ove misije bit će pružanje zaštite, azila i ukrajinskog državljanstva svima koji su spremni da se bore za slobodu. Mi ćemo osigurati utočište i pomoć svima koji su spremni da se bore uz nas za našu i vašu slobodu.

Fraza "za našu i vašu slobodu" ima posebnu istorijsku vrijednost. Izvorno je slogan poljskog pokreta za nezavisnost u 19. vijeku, koji znači da svaka borba protiv despotizma mora biti zajednička borba. I to je poruka koju je Zelenski prenio Rusima na njihovom jeziku. Ukrajinci su se takođe javili na društvenim medijima, rugajući se Rusima zbog bezviznog putovanja koje uživaju u Evropi sa svojim pasošima.

Zelenski neće stupiti na dužnost do početka juna, tako da je nejasno koliko će dati "nov ton" u odnosima između Moskve i Kijeva, ali jasno je da je Zelenski za sada spreman da odgovori Putina na retoričkom nivou.

I još uvek nije jasno da li će Kremlj provesti planove da ponudi ruske pasoše svim građanima Ukrajine.

- Prerano je govoriti o takvim modalitetima, izjavio je u ponedeljak portparol Kremlja, Dmitrij Peskov (Dmitry Peskov).



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.