SVIJET

Pompeo i Lavrov o aktuelnoj krizi u Venecueli

Intervencija Rusije i Kube destabilizira odnose

Pompeo i Lavrov o krizi u Venecueli. Arhiv

Avaz.ba

2.5.2019

Američki državni sekretar Majkl Pompeo (Michael Pompeo) razgovarao je sinoć telefonski s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom o aktuelnoj krizi u Venecueli, saopćili su iz Stejt departmenta.

- Pompeo je naglasio da intervencija Rusije i Kube destabilizira Venecuelu i bilateralne odnose između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije - kazala je u saopćenju portparol Morgan Ortagus.

Pompeo je ranije istog dana upozorio na moguću vojnu akciju, rekavši da je američki predsjednik Donald Tramp (Trump) spreman da učini ono što je potrebno da se svrgne venecuelanski predsjednik Maduro.

- Pokušavamo da učinimo sve kako bi bilo izbjegnuto nasilje. Tražili smo od svih uključenih strana da ne učestvuju u takvim aktivnostima - istakao je Pompeo za američke medije.

SAD su podržale vojnu pobudu koja je u toku, a koju predvodi opozicioni lider Huan Gvajdo (Juan Guaidó) s ciljem svrgavanja Madura.

Gvajdo je u utorak objavio videoporuku, na kojoj je s određenim kontingentom uniformiranih ljudi i oklopnih vozila, u kojoj poziva na pobunu kako bi se okončala Madurova "uzurpacija", te je pozvao na masovne demonstracije protiv predsjednika.

On je naglasio da je to početak završne faze napora da se svrgne Maduro, poznate kao akcija "Liberty" (sloboda).

Vlada Venecuele je, ipak, saopćila da je pokrenula akciju suzbijanja pokušaja vojnog udara iza kojeg stoje Gvajdo i manja grupa "državnih izdajnika".

Predsjednik Maduro pozvao je narod na ulicu kako bi štitili domovinu i ustavni poredak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.