SVIJET

Prije osam godina ubijen Osama bin Laden

Saudijska Arabija nedavno je oduzela državljanstvo njegovom sinu Hamzi bin Ladenu

Osama bin Laden ubijen prije osam godina. Arhiv

Avaz.ba

2.5.2019

Danas se navršilo osam godina otkad su pripadnici američke specijalne jedinice izvršili upad u kuću u pakistanskom gradu Abotabadu i usmrtile lidera El-Kaide Osamu bin Ladena.

Pripadnici američkih specijalnih snaga izvršili su upad u utvrđeni kompleks 2. maja 2011. godine, gdje su ubili Bin Ladena.

Osama bin Laden je naredio izvršenje terorističkih napada na SAD 11. septembra 2011. godine, u kojima je ubijeno blizu 3.000 ljudi.

Nedavno je Saudijska Arabija oduzela državljanstvo njegovom sinu Hamzi bin Ladenu, koji je tokom prethodnih godina objavljivao audio i video poruke s pozivima svojim pristalicama da napadaju Ameriku i njene saveznike kao odgovor na ubistvo njegovog oca.

Američki Stejt department prethodno je ponudio nagradu od milion dolara za informaciju koja bi dovela do utvrđivanja lokacije u bilo kojoj zemlji na kojoj se nalazi Hamza.

U saopćenju je Bin Ladenov sin opisan kao ključni lider El-Kaide. Vjeruje se da se on nalazi u blizini granice Afganistana i Pakistana.

Vjeruje se da Hamza bin Laden ima oko 30 godina. Vlasti SAD stavile su ga na listu globalnih terorista prije dvije godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.