ODLUKE

Brisel će odgovoriti na kontroverznu odluku Vašingtona o krivičnim postupcima protiv kompanija koje koriste konfiskovanu imovinu

Unija smatra da je odluka SAD suprotna međunarodnom zakonu

Ilustracija

Fena

2.5.2019

Evropska unija saopćila je da će poduzeti određene mjere kao odgovor na kontroverznu odluku Vašingtona da dozvoli krivične postupke pred američkim sudovima protiv kompanija koje koriste imovinu koju je konfiskovala komunistička vlada Kube.

U saopćenju visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Federike Mogerini navodi se da Unija smatra da je odluka SAD suprotna međunarodnom zakonu i da će poduzeti sve prikladne mjere u vezi s efektima takozvanog Helms-Barton sporazuma, uključujući one koji se odnose na prava vezana za Svjetsku trgovinsku organizaciju.

Odlukom Vašingtona evropske kompanije mogle bi biti izložene tužbama, piše Deutsche welle.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa (Donald Trump) saopćila je prošlog mjeseca da će aktivirati odredbe Helms-Barton sporazuma potpisanog 1996. godine, što su izbjegavali svi američki predsjednici otkako je on potpisan, zbog prigovora saveznika SAD koji posluju u Kubi.

Odredbe sporazuma, koje omogućavaju tužbe protiv skoro svake kompanije za koju se procijeni da se bavi krijumčarenjem u vezi sa otetom imovinom, predstavljaju potencijalnu prepreku bilo kakvom rješenju u pregovorima SAD i Kube.

Smatra se da bi aktiviranje odredbe iz Člana tri moglo da prouzrokuje desetine, ako ne i stotine tužbi, kao i trgovinske sukobe između SAD i evropskih zemalja kao što su Španija, Francuska i Velika Britanija, piše njemačka agencija.

Potez SAD, koji je još jedan znak pogoršanih odnosa sa Kubom tokom Trampovog mandata, vjerovatno će se negativno odraziti i na već smanjen nivo stranih investicija u Kubi.

Odredbama iz Helms-Barton sporazuma predviđa se kompenzacija porodicama koje su izgubile imovinu i čiji su poslovi propali tokom kubanske revolucije 1953. godine.


Američki Stejt department do sada je certifikovao oko 6.000 zahtjeva u vrijednosti od oko osam milijardi dolara.

Oko 200.000 zahtjeva tek treba biti certifikovano, ali bi oni mogli da budu u vrijednosti od nekoliko desetina milijardi dolara, prenose agencije.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.