SVIJET

Orban: Evropi potrebni lideri koji su protiv migracija

Problem nije u raspodeli migranata koji su već ovdje, već u sprječavanju dolaska hiljada drugih

Avaz.ba

2.5.2019

Nakon majskih izbora Evropsi su potrebni lideri koji se protive migracijama, izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban. Tim povodom će, kako je kazao, tražiti način da sarađuje sa zamjenikom premijera Italije Mateom Salvinijem (Matteo Salvini). 

Ako se Evropska narodna partija poveže sa lijevo orijentiranim strankama nakon izbora za Evropski parlament, bit će teško da se i njegova stranka Fides nađe u toj grupi, prenosi agencije. 

Inače, Orban je danas sa Salvinijem posjetio granični prijelaz Roske na mađarsko-srbijanskoj granici, 180 kilometara jugoistočno od Budimpešte.   

- Vjerujemo da će nova Evropa zaštititi svoje vanjske granice 27. maja (dan nakon evropskih izbora), bilo u unutrašnjosti, kao u Mađarskoj ili morskim putem, kao u Italiji, rekao je Salvini na konferenciji za novinare sa mađarskim kolegom Sandrom Pinterom.

- Zato što problem nije u raspodeli migranata koji su već ovdje, već u sprječavanju dolaska hiljada drugih, rekao je on.

Što se tiče repatrijacije ilegalnih migranata u EU, on je rekao da bi Unija trebala "ponovo otvoriti razgovore o svim trgovinskim i ekonomskim sporazumima" sa zemljama iz kojih dolaze, koje se ne slažu sa povratkom svojih građana. 

Salvini je izjavio i da bi Evropa imala daleko manje kriminala i problema kada bi druge evropske zemlje imale jednako ozbiljan i strog pristup migracijama, kao i Mađarska.

Podsjetimo, Orban je svojevremeno lidera ekstremne desničarske lige u Italiji Salvinija nazvao najvažnijom evropskom figurom "zato što je zaustavio migraciju i transformaciju Evropske unije".

- On je heroj koji je zaustavio migracije na moru, kao što smo to mi učinili na kopnu, rekao je Orban.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.