UPITAN PROJEKT

Da li će Rusi i EU morati na Sud?

Kompanija saopćila je da je već uložila više od 5,8 milijardi eura u planiranje i izgradnju

Sjeverni tok 2. en.delfi.lt

Avaz.ba

2.5.2019

Primjena novih propisa EU o plinu bila bi „nerazumna, proizvoljna i diskriminatorna“, upozorava operater naftovoda "Sjeverni tok 2" koji ruski gas treba da dopremi do Evrope.

Kompanija koja stoji iza „Sjevernog toka 2“ prijeti da će tužiti Evropsku uniju ako im ne dozvoli izbjegavanje propisa koji, kako kažu, mogu da ugroze milijarde eura uložene u projekat. 

U pismu koje je izvršni direktor kompanije Sjeverni tok 2, Matijas Varing, poslao predsjedniku Evropske komisije Žan Klodu Junkeru (Jean Clode Juncker), stoji da ako plinovod  ne ispunjava uslove za odstupanje od novih pravila (mjera mora biti diskriminatorna prema kompaniji Sjeverni tok kao investitoru), Unija možda krši međunarodni ugovor, piše "Politico" koji je imao uvid u pismo.

Direktiva EU o plinu je obnovljena ranije ove godine i proširuje pravila bloka o liberalizaciji gasa kako bi se obuhvatili novi plinovodi iz zemalja van EU. 

Naftovod će se kretati 1.200 kilometara od Rusije do Njemačke, ali nova pravila će se primjenjivati samo na dio toka na njemačkim tertitorijalnim vodama, koji se proteže na 54km.

Kompanija "Sjeverni tok 2" saopćila je da je već uložila više od 5,8 milijardi eura u planiranje i izgradnju projekta vrijednog 10 milijardi eura. Međutim, počela je izgradnja bez prethodnog dobijanja svih dozvola. Već su položili preko 1000 kilometara plinovoda, ali još uvijek im je potrebna dozvola od Danske. Danski regulator je tražio da se mapira nova ruta, koja će vjerovatno odložiti izgradnju plinovoda nakon planiranog završetka ove godine.

Komisija nije odgovorila na konkretna pitanja o pismu, u kojem je kompanija tražila odgovor od Brisela do 13. maja.

- Investitor može onda pokrenuti postupak za rješavanje sporova i u suštini zatražiti da investicioni tribunal dosudi štete uzrokovane mogućim kršenjem ugovora ili može odlučiti protiv toga - rekao je Kim Talus, profesor energetskog prava na Univerzitetu u Helsinkiju.

"Sjeverni tok 2", treba da isporuči 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje iz Rusije u Njemačku ispod Baltičkog mora. Time će udvostručiti kapacitete postojećeg gasovoda "Sjevernog toka 1". 

Ako "Sjeverni tok 2" ne može dobiti ono što želi, morat će primijeniti pravila EU koja nalažu da njen jedini dioničar, ruski "Gazprom", ne može biti vlasnik gasovoda i otpremnik plina, te da druge kompanije moraju pristupiti završavanju dijela plinovoda. 

Kako god ovaj projekt je daleko od završenog, a da li će dobiti sudski epilog - nije isključeno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.