SVIJET

Gvajdo ne odbacuje mogućnost vojne intervencije

Strana vojska posljednje sredstvo za smjenu predsjednika Nikolasa Madura

Huan Gvajdo. Arhiv

Fena

3.5.2019

Lider opozicije u Venecueli Huan Gvajdo (Juan Gvaido) izjavio je da ne odbacuje mogućnost vojne intervencije u zemlji i da smatra da je intervencija strane vojske posljednje sredstvo za smjenu predsjednika Nikolasa Madura (Nicolas).

On je za medije rekao da ne odbacuje mogućnost vojne intervencije, jer je potpuno jasno o čemu se radi kada je u pitanju vladavina predsjednika Madura.

- Ne isključujem mogućnost vojne intervencije, jer je potpuno jasno o čemu se radi kada je u pitanju Madurova vlast. Ali ta mjera je posljednje sredstvo. Važno je da prvo pokušamo da omogućimo mirnu tranziciju - istakao je Gvajdo.

On se 23. januara proglasio za predsjednika države, a Maduro je takav potez ocijenio kao pokušaj državnog udara i najavio pogoršanje odnosa sa SAD, koje su 28. januara uvele sankcije državnoj naftnoj kompaniji u Venecueli.

Lidera opozicije su kao predsjednika priznale sve države Grupe Lima, osim Meksika, kao i pojedine članice EU, Albanija, Gruzija, SAD i Organizacija američkih država.

Madura su podržali Rusija, Bolivija, Iran, Kuba, El Salvador i Turska.

Bjelorusija i Kina pozvale su na rješavanje svih pitanja mirnim sredstvima i usprotivile se miješanju drugih zemalja u unutrašnja pitanja u Venecueli.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guteres (Guterres) pozvao je na rješavanje krize dijalogom.

Gvajdo je ove sedmice izjavio da ima podršku vojske Venecuele.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.