SVIJET

Abe spreman za bezuvjetni sastanak s Kimom

Okončati dugogodišnji period nepovjerenja između dvije zemlje

Šinzo Abe. Arhiv

Fena

3.5.2019

Japanski premijer Šinzo Abe izjavio je da je spreman da se sastane sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom bez preduvjeta da bi se okončao dugogodišnji period nepovjerenja između njihovih zemalja, prenose mediji.

Abeovi komentari uslijedili su nekoliko dana poslije sastanka s predsjednikom SAD Donaldom Trampom (Trump) u Vašingtonu. Abe je na tom sastanku zahvalio Trampu jer je na samitu s Kimom u februaru pokrenuo pitanje Japanaca koje je otela Sjeverna Koreja.

Rješavanje pitanja ljudi koje su oteli agenti Sjeverne Koreje prije nekoliko decenija da bi obučili sjevernokorejske špijune godinama je bio uvjet koji je Japan postavljao za popravljanje diplomatskih i ekonomskih veza sa Sjevernom Korejom.

Abe je u novom intervjuu nagovijestio promjenu u stavu svoje zemlje i rekao da je jedini način da se prekine sadašnje uzajamno nepovjerenje taj da on održi bezuvjetne razgovore s Kimom.

Sjeverna Koreja je 2002. godine objavila da je otela 13 Japanaca tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.