MALEZIJA

Oslobođena žena optužena za ubistvo Kim Jong-nama

Advokati Huong rekli su da se očekuje da će ona biti odvedena u imigracionu kancelariju

Vijetnamka Doan Ti Huong puštena iz malezijskog zatvora. AFP

Avaz.ba

3.5.2019

Vijetnamka Doan Ti Huong (30), kojoj je suđeno za ubistvo polubrata sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una, puštena je iz malezijskog zatvora.

Advokati Huong rekli su da se očekuje da će ona biti odvedena u imigracionu kancelariju prije nego što se vrati u Vijetnam kasnije u toku dana, prenose agencije. 

Huong se izjasnila kao kriva za manju optužbu za nanošenje povrede nakon što su tužioci odbacili optužbu za ubistvo protiv nje.

Osuđena je na 40 mjeseci zatvora.

Indonežanka Siti Aisja, koja je optužena zajedno s Huong, puštena je u martu nakon što su tužioci neočekivano povukli optužnicu za ubistvo protiv nje. 

Dvije žene su optužene za tajni dogovor sa četiri Sjevernokorejca za ubistvo Kim Jong-nama nervnim agensom. Žene su razmazale supstancu po njegovom licu na međunarodnom aerodromu Kuala Lumpur 13. februara 2017. godine, a rekle su da su mislile da učestvuju u bezazlenoj šali za TV emisiju.

Četiri Sjevernokorejca su pobjegla iz Malezije istog dana kada je Kim ubijen.

Sudija visokog suda prošlog avgusta zaključio je da postoji dovoljno dokaza da su Aisja, Huong i četiri sjevernokorejska državljanina u "dobro planiranoj zavjeri" ubili Kima i pozvao je dvije žene da iznesu svoju odbranu.

Advokati žena su rekli da su one bile pijuni u političkom ubistvu s jasnim vezama s ambasadom Sjeverne Koreje u Kuala Lumpuru i da tužilaštvo nije dokazalo da su imale bilo kakvu namjeru ubiti. 

Namjera je ključna za optužbu za ubistvo prema malezijskom zakonu.

Kim Jong-nam je bio najstariji sin u sadašnjoj generaciji vladajuće porodice Sjeverne Koreje. Godinama je živio u inozemstvu, ali je mogao biti viđen kao prijetnja vladavini Kim Jong-una.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.