POLITIKA Za dogovor potrebna fleksibilnost

Južna Koreja pozvala SAD i Sjevernu Koreju da nastave dijalog o denuklearizaciji

S. Koreja se suočava s ozbiljnim međunarodnim sankcijama od 2006. godine

Fena
03.05.2019 18:05

Foto: Arhiv

Južna Koreja je pozvala SAD i Sjevernu Koreju da nastave dijalog o denuklearizaciji Korejskog poluotoka, izvijestili su lokalni mediji.  

- Da bi se dvije strane sastale i imale produktivne razgovore, očigledno je da će biti potrebna fleksibilnost kako bi se postigao dogovor, kazala je ministrica vanjskih poslova Južne Koreje Kang Kyung-wha.  

Proces denuklearizacije Korejskog poluotoka je zaustavljen nakon neuspjelih pregovora Washingtona i Pyongyanga prošlog februara kada su američki predsjednik Donald Tramp (Trump) i sjevernokorejski lider Kim Jong-un napustili njihov drugi samit bez postizanja bilo kakvog konkretnog dogovora.

Hvaleći odnose između Kima i Trampa, Pyongyang je tražio da američki državni sekretar Majk (Mike) Pompeo više ne učestvuje u nuklearnim pregovorima između dvije strana.

Šefica diplomatije Južne Koreje Kang pozvala je dvije strane da "postignu sporazum koji dovodi do potpune denuklearizacije, kao i boljih odnosa između SAD-a i Sjeverne Koreje".

Dodala je kako je i dalje ubijeđena da Pyongyang „kalkuliše sljedeće poteze“ koje planira poduzeti.

Sjeverna Koreja se suočava s ozbiljnim međunarodnim sankcijama od 2006. godine kada je prvi put testirala svoj nuklearni arsenal.

Komentari

NA VRH