FLORIDA

Dramatično: Avion sa 136 putnika sletio u rijeku

Prije deset godina Airbus 319 sletio je na rijeku Hadson

Twitter

Avaz.ba

4.5.2019

Avion koji je letio iz zaljeva Gvantanamo s više od 130 putnika sletio je u rijeku St. Džons nakon što je promašio pistu u Džeksonvilu na Floridi (SAD). Prema prvim informacijama, u bolnicu su prebacili 21 osobu, ali čini se da niko nije teže povrijeđen. 


Boeing 737 je unajmilo ministarstvo odbrane. Vraćali su se s Kube u zračnu bazu na Floridi, a s piste su otklizali prilikom slijetanja. Prema pisanju lokalnih medija, u avionu je bilo 136 putnika i sedam članova posade.

Avion je nakon nesreće, srećom, prednjim dijelom zapeo u plitkom dijelu rijeke i nije potonuo.

Podsjetimo, prije deset godina Airbus 319 sletio je na rijeku Hadson. Avion je letio na liniji 1549 iz Njujorka prema Šarlotu u Sjevernoj Karolini.

Nesreća je proslavila kapetana Česlija Sulenbergera (Chesley "Sully" Sullenberger) i prvog oficira Džefa Skilsa (Jeff Skiles). Oni su uspjeli Airbus A319 dovesti do sigurnog prizemljenja iako su prestala raditi oba motora.

Prema nekim izvještajima, tu nesreću je uzrokovalo jato ptica od kojih su dvije uletjele u motor Airbusa nekoliko minuta nakon polijetanja. Svih 145 putnika i pet članova posade je preživjelo.

Istraga će pokazati što se tačno dogodilo u Džeksonvilu i pod kojim je okolnostima avion projurio pistom pa završio u rijeci. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.