NASILJE

Hamas spreman na primirje ako Izrael ispuni uvjete

AFP

Avaz.ba

6.5.2019

Vođa Hamasa Ismail Hanija kazao je da je ta grupa koja vlada u Pojasu Gaze spremna na novi prekid vatre s Izraelom kako bi se okončala najjača eskalacija nasilja u regiji od 2014., ako Izrael ispuni uvjete.

Hanija je kasno u nedjelju kazao da bi novo primirje bilo moguće ako se i Izrael obveže na prekid vatre. Također je upozorio i da će se sukob nastaviti ako Izrael ne prekine desetogodišnju blokadu Pojasa Gaze, prenosi Index.hr.

Sukob je eskalirao tokom vikenda, kada je izraelska vojska napala više od 250 ciljeva u Gazi kao odgovor na raketne napade Palestinaca.

Izraelski i palestinski izvori objavili su da je četvero civila poginulo u napadima na Izrael u nedjelju, kao i 19 Palestinaca u Pojasu Gaze u protunapadima izraelske vojske.

Među poginulima u Gazi, po tamošnjem ministarstvu zdravstva, nalazi se jedna trudnica i jedna četveromjesečna beba.

Hamas i Islamski džihad od subote su ispalili više od 450 raketa na izraelska sela i gradove, priopćila je vojska koja je odgovorila tenkovskim granatama i zračnim udarima na mete u Gazi.

U vojsci kažu da je brojne palestinske rakete uništio proturaketni sistem Željezna kupola.

Jedan projektil pogodio je kuću u Aškelonu i usmrtio 58-godišnjeg Izraelca. On je bio prva izraelska civilna žrtva od rata u Gazi 2014. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.