NAPETOSTI Savjetnik Džon Bolton objavio

Jasna poruka Iranu: Američki nosači aviona na Bliskom istoku

Fena

Nosač aviona USS Abraham Lincoln

Foto: AFP


Sjedinjene Američke Države rasporedit će grupu nosača aviona na Bliski istok kako bi poslale "jasnu i nedvosmislenu poruku" Iranu, objavio je savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Džon Bolton (John Bolton).

- Raspoređivanje udarne grupe nosača aviona "USS Abraham Lincoln" pod centralnom komandom regije odgovor je na brojne zabrinjavajuće i rastuće indikacije i upozorenja - kazao je on, ne navodeći određenije na šta se to tačno odnosi.

- Cilj tog raspoređivanja je poslati jasnu i nedvosmislenu poruku iranskom režimu da će svaki napad na interese SAD ili one njihovih saveznika biti dočekan nepopustljivom silom - naveo je Bolton u saopćenju, prenosi Al Jazeera Balkans.

- Sjedinjene Američke Države ne traže rat s iranskim režimom, no potpuno smo spremni odgovoriti na bilo koji napad bilo iranske Revolucionarne garde, bilo regularnih iranskih snaga - navodi se.

SAD su od prošle godine ponovo uvele sankcije Iranu, nakon što je predsjednik Donald Tramp (Trump) jednostrano odlučio povući se iz sporazuma o nuklearnom naoružanju, sklopljenog 2015. godine, na temelju kojeg su bile ukinute sankcije Iranu u zamjenu za njegovo napuštanje programa nuklearnog naoružanja.

Posebno se njima ciljalo na iransku naftnu industriju, glavni izvor prihoda zemlje, s ozbiljnim posljedicama po iransku ekonomiju.

U aprilu su SAD objavile da će se bilo koja zemlja koja kupuje iransku naftu suočiti s američkim sankcijama nastavi li i dalje to raditi.

Također je proglasio Revolucionarnu gardu "stranom terorističkom organizacijom", što je prvi put da SAD upotrebljavaju tu kvalifikaciju za tijelo koje predstavlja dio nečije vlade.

U znak odmazde, Iran je zaprijetio da će blokirati Hormuški moreuz, jedan od najvažnijih brodskih pravaca koji spaja Perzijski i Omanski zaljev, što je izazvalo strahovanja od mogućih oružanih sukoba.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na