SVIJET

Makedonci ponovo izabrali put ka EU i NATO-u

Pendarovski: Zamijenit će Ivanova

G. M.

6.5.2019

Makedonci su na predsjedničkim izborima održanim u nedjelju ponovo glasali za modernu Sjevernu Makedoniju okrenutu Evropi i NATO-u te zemlju u kojoj će njeni narodi, prvenstveno Makedonci i Albanci, živjeti u slozi i miru.

Riječ je o snagama koje predvodi makedonski premijer Zoran Zaev, koji je napravio historijski zaokret, istrgnuo zemlju iz ruskog zagrljaja i dugovodišnjeg spora oko imena s Grčkom.

Odlazak bivše garniture

Novi predsjednik postao je kandidat makedonske vladajuće koalicije Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i Demokratske stranke Albanaca (DUI) Stevo Pendarovski (55). On je ujedno prvi izabrani predsjednik nakon što je zemlja promijenila ime u Sjeverna Makedonija.

Pendarovski će zamijeniti Đorgea Ivanova, koji je političar iz bivše „garniture“ predvođene nekadašnjim premijerom Nikolom Gruevskim. Njegova pobjeda dodatno će ojačati proevropske snage.

Pendarovski je u kampanji predstavljen kao predsjednik svih makedonskih građana. On je pružio jasnu podršku snagama koje zemlju vode ka NATO-u i EU. Podržao je Prespanski sporazum s Grčkom, koji je omogućio promjenu imena i nastavak integracija.

- Pobjeda našeg koncepta donosi budućnost Sjevernoj Makedoniji i predstavlja našu kartu za Evropu – rekao je Pendarovski, koji je na izborima osvojio 51,7 posto glasova.

Nakon pobjede, on je građanima zahvalio i na albanskom jeziku i obećao je da će služiti svima.

- Ishod predsjedničkih izbora je veliki uspjeh naše zemlje i ovi izbori su pobjeda ujedinjavanja i zajedništva - rekao je Pendarovski.

Napravljen značajan pomak

Osim što je uradila mnogo na integracijama u EU i NATO, nova makedonska vlast predvođena Zaevom napravila je i značajan pomak u odnosima između Makedonaca i Albanaca, dok istovremeno odnosi Skoplja i susjedne Atine nikada nisu bili bolji.

Izborom Pendarovskog otklonit će se mnoge blokade koje je prouzročio dosadašnji predsjednik Ivanov, koji nije želi potpisivati dokumente zbog novog naziva Sjeverna Makedonija.

Pendarovski je diplomirao 1987. godine na Pravnom fakultetu u Skoplju, a doktorirao je u oblasti vanjske i sigurnosne politike Evropske unije.

Političku karijeru počeo je kao portparol u Ministarstvu unutrašnjih poslova Makedonije 1998. godine.

Od 2001. godine je bio savjetnik za nacionalnu sigurnost do smrti predsjednika Borisa Trajkovskog 2004. godine.

Istu funkciju je od 2005. do 2009. godine obavljao za predsjednika Branka Crvenkovskog. Od 2004. do 2005. godine je bio na čelu državne izborne komisije.

Obavlja i funkciju nacionalnog koordinatora za članstvo u NATO savezu.

On je 11 godina predavao međunarodnu sigurnost, vanjsku politiku i globalizaciju na Univerzitetu Amerikan koledž u Skoplju. Oženjen je i otac jednog djeteta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.