MAĐARSKA

Orban ne podržava kandidaturu Vebera za predsjednika Evropske komisije

Žan-Klod Junker 2014. bio jasan favorit, što sada nije slučaj

Avaz.ba

6.5.2019

Vladajuća mađarska partija Fides više ne podržava kandidaturu Manfreda Vebera (Weber) ispred Evropske pučke stranke za novog predsjednika Evropske komisije, rekao je danas premijer Mađarske Viktor Orban. 

- Mađarskog premijera birao je mađarski narod. Veber je rekao da ne želi biti predsjednik Evropske komisije uz glasove Mađara - izjavio je Orban na konferenciji za novinare s austrijskim vicekancelarom Hajncom-Kristijanom Štraheom (Heinz-Christian Schtrahe). 

Izbori za Evropski parlament bit će održani od 23. do 26. maja. Neimenovani evropski zvaničnici rekli su ranije da će predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk pozvati lidere na samit 28. maja. 

Prema njihovim riječima, cilj Tuska je da od Evropskog vijeća dobije jasan mandat za pregovore s Evropskim parlamentom o nasljedniku Žan-Kloda Junkera na funkciji predsjednika Evropske komisije. 

Lideri EU sreli su se dva dana nakon posljednjih evropskih izbora u maju 2014. godine radi diskusije o kandidatu za predsjednika Evropske komisije. Tada je Junker bio jasan favorit što sada nije slučaj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.