PLANOVI

SAD i EU zabrinuti: Turska će tragati za naftom kod Kipra

Provest ćemo bušenje na područjima kontinentalnog pojaca, istakao je Čavušolu

Ilustracija

Avaz.ba

6.5.2019

Evropska unija i SAD izrazili su duboku zabrinutost zbog najave Turske da će pokrenuti aktivnosti traganja za naftom i plinom na području koje je Kipar proglasio ekskluzivnim ekonomskim pojasom.

Turski brod za seizmička istraživanja ''Barbaros Hayrettin Pasa'' isplovio je po nalogu Ankare u oktobru prošle godine, smjestivši se u blizini turske pokrajine Anadolije, a u februaru ove godine turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušolu (Cavusoglu) najavio da će Turska uskoro krenuti s aktivnostima bušenja u blizini Kipra. 

- Provest ćemo bušenje na područjima turskog kontinentalnog pojasa i počinjemo s bušenjima na tačkama koje je utvrdio ''Barbaros Hayrettin Pasa'' - kazao je Čavušolu.

Brod se, prema podacima firme za praćenje kretanja brodarske flote Refinitiv Eikon, danas nalazi 70 kilometara od zapadne obale Kipra. 

Sjeverni dio Kipra s većinskim turskim stanovništvom otcijepio se od ostatka zemlje i ima podršku Turske. Otok je podijeljen 1974. godine, pri čemu je grčki dio s vladom u Nikoziji 2004. primljen u EU. 

I Turska i Kipar polažu pravo na traganje za naftom i plinom u istočnom Mediteranu, regiji za koju se smatra da je bogata prirodnim plinom. 

Kiparsko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je u subotu turske aktivnosti bušenja na području koje je Nikozija proglasila ekskluzivnim ekonomskim pojasom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.