PORUKE

Lavrov: Intervencija u Venecueli bila bi katastrofalna

Fena

7.5.2019

Američka vojna intervencija u Venecueli bila bi katastrofalna i neopravdana, smatra ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.  

Lavrov se u Finskoj, na marginama sastanka Arktičkog vijeća koje čine Kanada, Danska (s Grenlandom), Finska, Island, Norveška, Rusija, Švedska, SAD i predstavnici autohtonog stanovništva, sastao s američkim kolegom Majkom Pompeom (Mike Pompeo).

Razgovarali su o nizu tema, među njima i o stanju u Venecueli, prenosi agencija Reuters.

Ustvrdio je nakon sastanka kako svjetski čelnici ne planiraju "nepromišljeno vojno rješenje" za Venecuelu, jer bi vojna intervencija bila "katastrofalna".

- Održali smo dobar razgovor. Pokrili smo širok spektar tema. Naši su interesi sasvim različiti. Želimo pokušati pronaći način da ostvarimo napredak u pitanjima gdje se naši interesi preklapaju - rekao je Pompeo.

Vašington u Venecueli podržava čelnika opozicije i samoproglašenog privremenog predsjednika Huana Gvajda (Juan Guadio), a Moskva je svoje vojne savjetnike poslala snagama koje su odane predsjedniku Nikolasu Maduru, prenosi agencija dpa.

Lavrov se u nedjelju u ruskoj prijestonici susreo s ministrom vanjskih poslova Horheom Areazom (Jorge Arreaza), koji je poslije rekao da bi se broj ruskih vojnih savjetnika u njegovoj državi mogao povećati.

U međuvremenu je venecuelanski državni tužilac Tarek Vilijams Sab (William Saab) potvrdio da je pet osoba poginulo, a 233 uhapšeno tokom sukoba prošle sedmice u Venecueli, do kojih je došlo kad je Gvajdo pozvao na vojnu pobunu protiv Madura.

- Svi se slučajevi hapšenja i pogibija istražuju - rekao je Sab u televizijskom intervjuu, prenosi Al Jazeera Balkans.

Prethodni podaci nevladinih organizacija navodili su četiri poginule osobe.

Protest je pokrenuo poziv na pobunu Gvajda vojnim snagama, koji je prošli utorak ustvrdio da ima podršku grupe vojnika koji su se priključili pobuni.

No, njegov poziv nije prihvaćen istoga trena.

Predsjednik Maduro iste je večeri izjavio da je spriječio "pučističku čarku" te je obećao da će kazniti "izdajice".

Glavni štab vojske potvrdio je svoju lojalnost šefu države.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.