REAKCIJE

Upozorenje Holandije: Brisel se treba pogledati u ogledalo

Danska izbjegava euro i slične projekte, Britanija na izlasku iz članstva

Arhiv

Srna

7.5.2019

Evropska unija se treba pogledati u ogledalo i zapitati zašto ne uspijeva privući najnaprednije zemlje u svoje punopravno članstvo, izjavio je holandski ministar finansija Vopke Hoekstra. 

On je za britanski dnevnik "Financial Times" izjavio kako je katastrofalno to što zemlje poput Norveške ne žele u EU, a druge države, kao što je Danska, izbjegavaju euro i slične projekte, dok je Britanija na izlasku iz članstva.  

- Zemlje poput Norveške i Švicarske su fantastične za život, uz odličnu privredu, a odlučile su da ne budu dio EU. Švedska i Danska odlučile su da ne budu dio eurozone, a naši britanski prijatelji, na moje iznenađenje, odlaze iz članstva - kaže Hoekstra.

Prema njegovim riječima, ako ne možete u svoje članstvo privući navedene zemlje, a pritom gubite Veliku Britaniju, onda je vrijeme da se pogledate u ogledalo, jer je to nešto što se ne može ignorirati.

Hoekstra negira da je Holandija preuzela ulogu Britanije neprestano govoreći "ne" bližoj evropskoj integraciji i, umjesto toga, želi imati "konstruktivniju" ulogu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.