FRANCUSKA

Ubilo se 19 radnika kompanije, a još 12 pokušalo: Ono što su im radili je čisti užas

Tužioci tvrde da su imali strategiju da se stvori radno okruženje koje podstiče anksioznost, i podriva dostojanstvo uposlenika

Lompard: Optužen za "psihološko zlostavljanje"

Avaz.ba

7.5.2019

Francuska telekomunikaciona kompanija "Orange" i njeni izvršni direktori našli su se pred sudom u Parizu zbog optužbi da su namjerno psihološki destabilizirali svoje radnike, što je rezultiralo nizom samoubistava.

Glavni direktor Didijer Lompard (Didier) i još pet osoba, od kojih jedna i dalje radi u kompaniji, optuženi su za "psihološko zlostavljanje".

Tužioci tvrde da je kompanija imala strategiju da stvori radno okruženje koje podstiče anksioznost i podriva dostojanstvo radnika.

Između 2007. i 2010. godine 19 radnika se ubilo, a još 12 je pokušalo samoubistvo.

Samoubistva su se poklopila s velikim restrukturiranjem telekomunikacijske kompanije koje je uslijedilo nakon privatizacije i državne pomoći. Prema ideji Lombarda, promjene u kompaniji su imale za cilj smanjenje radne snage za 22.000 tokom tri godine.

Sindikat je optužio upravu da koristi "posebno nasilne metode institucionaliziranog uznemiravanja" kako bi zastrašio radnike da odu. Kompanija je prethodno odbacila optužbe za uznemiravanje i rekla da će se braniti na sudu.

Bivši generalni direktor je ranije demantirao da su samoubistva vezana za uvjete rada u kompaniji "Orange" i rekao da nije uradio ništa loše.

"Orange" je prva kompanija ove veličine koja se suočila sa suđenjem zbog psihičkog uznemiravanja u Francuskoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.