REAKCIJE

Junker: Neprihvatljivo povezivanje predsjednika Evropskog vijeća sa Staljinom i Hitlerom

Tusk, koji je ranije vršio funkciju premijera Poljske i važi za glavnog rivala vladajuće poljske stranke Pravo i pravda, kritizirao je prošle sedmice vlasti tokom posjete Varšavi

Žan-Klod Junker, predsjednik Evropske komisije. Arhiv

Srna

7.5.2019

Povezivanje predsjednika Evropskog vijeća Donalda Tuska s Josifom Staljinom (Joseph Stalin) i Adolfom Hitlerom, kao što je to učinila poljska državna televizija, apsolutno je neprihvatljivo, izjavio je predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker (Jean-Clode Juncker). 

Tusk, koji je ranije vršio funkciju premijera Poljske i važi za glavnog rivala vladajuće poljske stranke Pravo i pravda, kritizirao je prošle sedmice vlasti tokom posjete Varšavi.

Državna televizija u Poljskoj, koju od 2015. godine kontrolira poljska stranka, reagirala je videosnimkom čiji je cilj bio da se Tusk diskriminira kao političar koji više služi interesima Njemačke nego Poljske.

U videosnimku su, osim Tuskove, prikazane fotografije Staljina i Hitlera, čiji su Sovjetski savez i Njemačka "izvršili invaziju" na Poljsku 1939. godine.

Junker je videosnimak nazvao "veoma odvratnim".

- Ukoliko je ovakvo poređenje moguće, onda to ima veze s općom političkom situacijom u političkoj atmosferi u Poljskoj. Ne sviđa mi se to. Ovakve stvari apsolutno nisu prihvatljive - rekao je Junker.

On je, međutim, naglasio da smatra da Poljska ima svoje mjesto u središtu Evrope.

- Iako postoje razlike između nas i poljske vlade, moći ćemo te probleme da riješimo u jednom trenutku. Evropa je građevina ljudi, a ne vlada - dodao je Junker.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.