PLANOVI

Rijad gradi nuklearni reaktor, svi strahuju i pitaju se samo jedno

Iako na papiru planovi djeluju miroljubivo, pojedini stručnjaci za kontrolu naoružanja strahuju da u njihovoj pozadini stoji suparništvo s Iranom

Ilustracija

Avaz.ba

7.5.2019

U glavnom gradu Saudijske Arabije Rijadu gradi se nuklearni mini reaktor, koji bi trebao označiti budućnost proizvodnje energije. U njemu će se proizvoditi svega nekoliko desetina kilovata energije, što je samo djelić potreba Saudijske Arabije.

Međutim, kraljevina u budućnosti planira proizvodnju gigavata nuklearne energije, kako za potrebe snabdijevanja strujom tako i za desalinizaciju.

Iako na papiru planovi djeluju miroljubivo, pojedini stručnjaci za kontrolu naoružanja strahuju da u njihovoj pozadini stoji suparništvo s Iranom, koji već posjeduje tehnologiju koja bi mogla omogućiti proizvodnju nuklearne bombe. 

- U pozadini toga krije se veliko pitanje: imamo li dovoljnu kontrolu da bismo mogli da vjerujemo Saudijskoj Arabiji, budući da su bili prilično jasni u svojim namjerama ako stvari s Iranom krenu po zlu - kaže Šeron Skvasoni (Sharon), nuklearni stručnjak i profesor Univerziteta "George Washington".

U ovom trenutku Saudijska Arabija koristi fosilna goriva za dobivanje energije, ali vlada predviđa da će nafta imati veću vrijednost kao izvozni artikl. Zbog toga su prije desetak godina krenuli u pripreme za pokretanje nuklearnog energetskog programa, s kojim su nastavili i poslije katastrofe u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukušima Daiči 2011.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.