ZAHTJEVI Od vrhovnog izbornog organa u državi

Najjača turska opoziciona stranka traži poništenje svih izbora

AKP je osvojila većinu u istanbulskim distriktima kao i na prošlogodišnjim općim izborima

Avaz.ba
08.05.2019 18:29

Foto: Ilustracija

Najjača turska opoziciona stranka danas je zatražila od vrhovnog izbornog organa u državi da poništi sve izborne rezultate u 39 istanbulskih distrikta kao i posljednjih predsjedničkih i parlamentarnih izbora.

Taj zahtjev opoziciona stranka podnijela je nakon što je poništena njihova pobjeda u borbi za gradonačelnika Istanbula i naloženo novo glasanje, prenose agencije.

Presuđujući u korist vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana (Recep Tayyip Erdogan), Vrhovni turski izborni odbor je naložio ponovljanje glasanja održanog 31. marta, a na kojem je tijesno pobijedio opozicioni kandidat Ekrem Imamoglu.

Odbor je svoju odluku zasnovao na činjenici da neki zvaničnici koji su nadgledali izbore za gradonačelnike nijesu bili državni službenici, kao što predviđa zakon. 

Kao odgovor na tu odluku, glavna opoziciona Republikanska narodna partija (ĆP) podnijela je zahtjev za poništenje izbora u Istanbulu kao i rezultata prošlogodišnjih opštih izbora, navodeći kao argument da su i na tim izborima nadzor vršili oni koji nisu državni službenici.

AKP je osvojila većinu u istanbulskim distriktima kao i na prošlogodišnjim općim izborima, koji su Erdoganu omogućili novi mandat.

Komentari

NA VRH