TRGOVINA

Tramp optužio Kinu za prekid sporazuma, najavio još veće carine na kinesku robu

E.I./Avaz.ba

9.5.2019

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) izjavio je u srijedu kako je Kina "prekinula sporazum" koji je postigla u trgovinskim razgovorima sa SAD-om, obećavajući i da neće odustati od uvođenja novih carinskih tarifa na kinesku robu.

Ured američkog predstavnika za trgovinu saopćio je da će se tarife na kinesku robu u vrijednosti od 200 milijardi dolara povećati na 25 posto, s 10 posto, i to u 12:01 sati u petak, usred dvaju dana susreta potpredsjednika Kine Liu-hea i Trampovih glavnih trgovačkih dužnosnika u Vašingtonu.

Obraćajući se na skupu na Floridi u srijedu, Tramp je optužio Kinu za prekid sporazuma te da će Peking platiti ako se ne postigne sporazum.

Povećat ćemo carine na kinesku robu

Upravo sam najavio da ćemo povećati carine na kinesku robu i da se nećemo povlačiti dok Kina ne prestane varati naše radnike i krasti naše poslove, i to će se dogoditi, inače ne moramo poslovati s njima- kazao je Tramp na skupu, dodajući da je Kina prekinula posao. 

- Ne mogu to učiniti. Znači, plaćat će. Ako se ne dogovorimo, ništa loše u uzimanju više od 100 milijardi dolara godišnje- rekao je. 

Trampovi komentari potaknuli su krug prodaje na azijskim tržištima, a Peking je priopćio kako će uzvratiti u slučaju povećanja tarifa.

- Kineska strana izražava duboko žaljenje što će, ako se uvedu američke carinske mjere, Kina morati poduzeti potrebne protumjere- izjavilo je kinesko ministarstvo trgovine na svojoj internetskoj stranici, bez elaboriranja.

Dvije najveće svjetske ekonomske sile bile su upletene u 'tarifni rat' od jula 2018. zbog zahtjeva SAD-a da azijska sila usvoji političke promjene koje bi, između ostalog, bolje zaštitile američko intelektualno vlasništvo i učinile dostupnije američke firme kineskom tržištu.

Očekivanja su do nedavno bila na visokoj razini da se može postići dogovor, no prošlog je vikenda došlo do raskola nad predloženim sporazumom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.