SVIJET

Makron: Usredotočiti se na klimu, sigurnost i razvoj

Izbori za Evropski parlament bit će održani od 23. do 26. maja

AFP

Srna

9.5.2019

Evropska unija se mora usredsrediti na klimu, sigurnost i razvoj nakon evropskih izbora za dvije sedmice ili da propadne, izjavio je predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron). 

On je rekao novinarima u Sibinju (Sibiu), gdje se održava samit EU, da će za 15 dana 400 miliona Evropljana birati između projekta dalje izgradnje Evrope ili projekta uništenja i dekonstrukcije Evrope i povratka nacionalizmu.  

- Sada se moramo brže kretati, sa više riješenosti u vezi sa evropskim preporodom. Klima, zaštita granica i model razvoja su ono što ja zaista želim u narednim godinama - istakao je Makron.

Podsjetimo, lideri 27 zemalja EU, bez Velike Britanije, sastali su se danas povodom Dana Evrope u Sibinju, kako bi isplanirali dalji put EU nakon "Bregzita".

Oni su potpisali deklaraciju u kojoj obećavaju da će braniti Evropu, ostati ujedinjeni i uvijek tražiti zajedničko rješenje u narednom političkom krugu koji će trajati do 2024. godine.

Francuska i sedam drugih zemalja predložile su smanjenje emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte na nulu do 2050. godine, ali se ne očekuje donošenje konkretnih odluka.

Izbori za Evropski parlament biće održani od 23. do 26. maja, a kasnije ove godine biće imenovani zvaničnici na najviše funkcije u EU.

Evropski parlament već je za poziciju novog predsjednika Evropske komisije imenovao njemačkog konzervativnog političara Manfreda Vebera i holanskog socijalistu Fransa Timermansa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.