POLITIKA Predsjednik Evropskog vijeća

Tusk: Balkan je za EU griža javnosti, u BiH samo čudom ne dolazi do krvoprolića

I u Europi ima mnogo glasova koji govore "treba oduzeti što je naše"

I.K./Avaz.ba
10.05.2019 18:15

Foto: Arhiv

- Uspjeh je to što je ostala evropska perspektiva za Zapadni Balkan uprkos umoru od proširenja, jer bi bez aktivnosti Evropske unije situacija u toj regiji bila neuporedivo gora, a Balkan je za EU evropska griža savjesti - izjavio je za poljski list Gazeta Wyborcza predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk

- To što sam uspio da očuvam evropsku perspektivu za zemlje te regije smatram također uspjehom. Trenutno nema impulsa za proširenje Unije u taj dio Evrope, ali to zamrzavanje ne znači zatvaranje. Na Balkanu se u svakom trenutku može desiti nešto loše -  kazao je Tusk.

On je upozorio i da je samo čudo da u BiH do sada nije došlo do krvoprolića, ali i da je i u Europi mnogo glasova koji govore "treba oduzeti što je naše". 

- Orban se neodgovorno šali da je Mađarska jedina zemlja koja graniči isključivo sa mađarskom manjinom. Putin šalje vojsku da brani navodno Ruse van granica zemlje. Srbiju od nekih oštrih poteza suzdržava perspektiva pregovora o ulasku u Uniju. Čak i Slovenija i Hrvatska se spore oko granica. Bez naše aktivnosti i pritiska situacija bi bila neuporedivo gora - smatra Tusk.

On je kazao i da je optimista te da ne vjeruje u propast EU-a jer su građani mnogih zemalja proevropskiji nego njihove vlade, ali da pokoljenje Evropljana mlađe od njega mora sebi da da odgovor da li želi da brani evropske vrijednosti. 

Tagovi

Donald Tusk EU

Komentari

NA VRH