EPIDEMIJA

Kuga počela ubijati na pragu Evrope, jesu li strahovanja opravdana

Bakterija se povezuje sa Crnom smrti koja je ubila trećinu populacije na Zemlji u 14. stoljeću

Agencije

Express.hr

10.5.2019

Putnici sa aviona koji je stigao u glavni grad Mongolije, Ulan Bator, hitno su pregledani iz straha da su došli u kontakt s parom koji je preminuo zbog posljedica Crne smrti, tj. bubonske kuge.   

Strahuje se da su možda bili u kontaktu, direktno ili indirektno, sa 37-godišnjom trudnicom i njezinim godinu dana starijim suprugom iz Uglija, koji su od posljedica ove bolesti preminuli 27. aprila.

Jedanaest putnika sa zapada Mongolije odmah su pregledani u bolnici, a ostalih 150 pregledano je na licu mjesta.

Granica između Mongolije i Rusije bila je nakon toga nekoliko dana zatvorena, piše "Newsweek".  

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kaže da bubonska kuga može ubiti odraslu osobu za manje od 24 sata ako se ne tretira na pravilan način. Uzročnik je bakterija "Yersinia pestis", koja se najčešće može pronaći u malim sisavcima i njihovim buhama.

Simptomi koji pokazuju da je osoba inficirana uključuju groznicu, glavobolju, a najčešće i oticanje limfnih čvorova ispod pazuha.

Bakterija se povezuje sa Crnom smrti koja je ubila trećinu populacije na Zemlji u 14. stoljeću. Tokom godina, od 2010. do 2015. godine, zabilježeno je 3.248 slučajeva širom svijeta, od čega 584 smrtna.

Prošle godine jedan je dječak zaražen u SAD-u i prvi je to slučaj zaraze u toj državi od početka 90-ih. Bolest se najčešće liječi antibioticima, no iako se može liječiti, ako se otkrije na vrijeme, u epidemiji 2017. godine koja je pogodila Afriku, umrlo je 200 ljudi.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.