REAKCIJE

Tramp: Pregovori sa Kinom se nastavljaju, možda ukinemo carine

Dok svi mediji pišu o trgovinskom ratu i tenzijama između Vašingtona i Pekinga, prvi čovjek Sjedinjenih Američkih Država poručuje kako su razgovori u toku

Donald Tramp. Politico

L.Đ.

10.5.2019

Dok svi mediji pišu o trgovinskom ratu i tenzijama između Vašingtona i Pekinga, Donald Tramp (Trump), predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, poručuje kako su Kina i SAD imali konstruktivne razgovore. 

- Tokom protekla dva dana Sjedinjene Američke Države i Kina održale su otvorene i konstruktivne razgovore o statusu trgovinskih odnosa između dviju zemalja. Odnos između predsjednika Si (Xi) i mene ostaje vrlo jak, i razgovori će se u budućnosti nastaviti. U međuvremenu, Sjedinjene Američke  Države uvele su carine Kini, koje mogu ili ne moraju biti uklonjene, ovisno o tome šta će se događati u budućim pregovorima - napisao je Tramp na Twitteru.

Podsjećamo, Vašington je udvostručio carine na kineske proizvode i sada iznose čak 200 milijardi dolara. Iz Pekinga su se kratko oglasili izrazivši žaljenje zbog odluke, ali i poručili da će poduzeti potrebne kontramjere.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.