SVIJET

SAD odobrile 1,5 milijardi dolara za zid na granici s Meksikom

Sredstva su prikupljena iz različitih izvora, uključujući uštede troškova, programske promjene i revidirane zahtjeve te će stoga imati minimalan utjecaj na spremnost sile

Tramp i Šenahan

Agencije

11.5.2019

Američki ministar odbrane Patrik Šenahan (Patrick Shanahan) odobrio je prebacivanje 1,5 milijardu dolara za izgradnju više od 130 kilometara zida na granici s Meksikom, a u tom je iznosu i oko 600 miliona dolara koji su uzeti s računa namijenjenog za snage u Afganistanu.

Ovom potezu su se u Kongresu usprotivili demokrati, koji su u martu kritizirali i prebacivanje milijarde dolara za finansiranje zida. 

- Sredstva su prikupljena iz različitih izvora, uključujući uštede troškova, programske promjene i revidirane zahtjeve te će stoga imati minimalan utjecaj na spremnost sile - navodi Šenahan u saopćenju.

Svih deset demokratskih zastupnika, koji su članovi različitih pododbora zaduženih za odbranu, usprotivili su se Šenahanovoj odluci.

- Ožalošćeni smo što je Odjel odlučio dati prioritet ispunjavanju obećanja iz predizborne kampanje ispred ispunjavanja potreba naših vojnika - poručili su.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.