MIŠLJENJA

Bivši saradnik Marka Zakerberga: Pridobio je moć koja je bez presedana, Facebook treba "razbiti"

On ne posjeduje vojsku, pa je u smislu vojne moći daleko ispod kineskih, američkih i ruskih lidera

Mark Zakerberg. businesslive.co.za

L.Đ./Avaz.ba

12.5.2019

Osnivač i izvršni direktor kompanije "Facebook" Mark Zakerberg (Zuckerberg) ima moć kakvu nije niko do sada imao, a mnogi toga nisu svjesni, piše "Atlantic". Kada bi se tolika moć iskoristila za zlo, posljedice bi bile nesagledive.

Njegov bivši saradnik i suosnivač Facebooka Kris Hjuz (Chris Hyuz) rekao je za "New York Times" da bi tu kompaniju trebalo "razbiti".

Njegovi argumenti su da je Zakerberg, iako "dobra osoba" pridobio "moć koja je bez presedana i neamerička" i čiji je utjecaj veći od onog koji ima iko drugi, bez obzira na to da li se radi o nekome iz privatnog sektora ili u vladi.

U smislu tradicionalne moći, Facebook, njegova društvena mreža i njegov izvršni direktor nisu toliko moćni prema istorijskim ili savremenim standardima. On ne posjeduje vojsku, pa je u smislu vojne moći daleko ispod kineskih, američkih i ruskih lidera. Politički, Zakerberg nema bazu pristalica i iako je veoma poznat, on je zapravo veoma nepopularan. 

Dalje, Zakerberg ne posjeduje ni tajanstvenost Stiva Džoba (Jobes), niti je poznat filantrop kao Bil Gejts (Gates). U finansijskom smislu, njegovo lično bogatstvo je u prvih 10, ali ima još dosta milijardera koji su mnogo bogatiji od njega.

Čak i njegova kompanija, prema tradicionalnim mjerenjima, nije naročito snažna. Facebook nije među prvih 75 kompanija po generiranju prihoda. Broj zaposlenih iznosi svega oko 0,01 posto broja zaposlenih u "Walmart". Po profitu je u top 15 kompanija, a tržišna vrijednost mu je u prvih deset. U kontekstu globalne ekonomije, kompanija je veoma profitabilna i ima potencijala, ali se ne ističe ni po jednom faktoru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.