INCIDENTI Na glavnom naftnom putu

Eksplozije na saudijskim tankerima u Perzijskom zaljevu

Portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova upozorio je protiv bilo kakve "zavjere orkestrirane od onih koji žele zlo" i "stranog avanturizma"

Agencije
13.05.2019 09:12

Foto: Twitter

Iransko ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je danas razjašnjenje oko toga šta se desilo s dva saudijska tankera za koje Rijad tvrdi da su bila meta "sabotaže" nedaleko od obale Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Portparol Abas Musavi izrazio je zabrinutost zbog eksplozija na tankerima i rekao da je potrebno još informacija o tom događaju.

On je naveo da je sigurnost brodova i pomorskog saobraćaja u regionu od najveće važnosti.

Kako je prenijela agencija IRNA, portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova upozorio je protiv bilo kakve "zavjere orkestrirane od onih koji žele zlo" i "stranog avanturizma" koji bi podrli stabilnost i sigurnost regiona.

Saudijski ministar energetike Halid el-Falih rekao je danas da su tankeri te zemlje bila meta "sabotaže" u vodama blizu Ujedinjenih Arapskih Emirata i da su pretrpjeli "značajnu štetu".

Ministar je naveo da su tankeri oštećeni nedaleko od obale emirata Fudžaira.

Prema njegovim riječima, jedan od tankera se kretao ka Saudijskoj Arabiji da bi bio napunjen naftom namijenjenom SAD. On nije naveo o kojim tankerima se radi.

- Srećom, napad nije izazvao žrtve ni izlivanje nafte. Ipak, izazvao je značajna oštećenja na strukturama dva broda - rekao je El-Falih.

UAE je jučer saopćio da su navodno sabotirana četiri broda, ali bez preciziranja ili navođenja osumnjičenih.

Komentari

NA VRH