TWITTER

Tramp: Amerika je u odnosu s Kinom tačno tamo gdje želi biti

Podaci kojima raspolaže vlada pokazuju da su američki potrošači već morali plaćati više nakon prvog kruga uvođenja carina ujesen

Tramp ponovio da je Kina platila njegovu kampanju. Arhiv

E. Š. / Avaz.ba

13.5.2019

Predsjednik Donald Tramp (Trump) rekao je u nedjelju da su Sjedinjene Američke Države "tačno tamo gdje žele biti u odnosu s Kinom", dodavši da je Peking "raskinuo sporazum" sa SAD, a onda pokušao ponovo pokrenuti pregovore.

- Uzet ćemo Kini kroz carine desetke milijardi dolara. Oni koji kupuju te proizvode mogu ih sami napraviti u SAD ili ih kupiti od zemalja za koje nemamo namete - napisao je Tramp na Twitteru.

- Onda ćemo potrošiti (isto ili više) novac koji Kina više neće moći trošiti kupujući od naših velikih domoljubnih poljoprivrednika, što je mali postotak ukupnih carina, pa ćemo dijeliti hranu narodima koji gladuju širom svijeta - dodao je Tramp na Twitteru.

Tramp je ponovio da je Kina platila za njegovu kampanju, a ne američki potrošači. 

Ali cijene su porasle za niz proizvoda, od bicikala, mašina za šivanje, pa sve do opreme za kućne ljubimce, a podaci kojima raspolaže vlada pokazuju da su američki potrošači već morali plaćati više nakon prvoga kruga uvođenja carina ujesen.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.