SVIJET

Kina blokirala Wikipediju, a evo i zašto

Facebook, Twitter, Instagram i druge društvene mreže blokirane su već godinama

Index

15.5.2019

Vlasti u Kini blokirale su Wikipediju, objavila je internetska enciklopedija, nekoliko sedmica uoči 30. godišnjice gušenja prodemokratskih protesta na pekinškom trgu Tiananmenu.

U aprilu je zaklada Wikimedia utvrdila da Wikipedia više nije dostupna u Kini - kazala je portparol zaklade Samanta Lien (Samantha) u elektroničkoj pošti. 

- Nakon pomne analize internih pristupa mreži, možemo potvrditi da je Wikipedia blokirana na svim jezicima u Kini - dodala je Lien. 

Facebook, Twitter, Instagram i druge društvene mreže blokirane su u Kini već godinama.

Potpuna blokada

Pojedini sadržaji na Wikipediji s osjetljivim temama, poput prodemokratskih protesta 1989. godine na trgu Tiananmen i u himalajskoj regiji Tibetu, već su odavno bili blokirani u Kini, no glavna stranica dosad je bila dostupna.

Sumnje u potpunu blokadu Wikipedije pojavile su se u aprilu kada su se neki kineski korisnici žalili na društvenim mrežama da više nemaju pristup stranici.

Internetska stranica GreatFire.org, organizacija koja prati cenzuru interneta u Kini, otkrila je da je stranica blokirana od 23. aprila.

Kineska kibernetička administracija, koja nadgleda cenzuru na internetu, nije imala komentara na navode. Internetske vlasti u Kini pojačavaju cenzure ususret velikih političkih događaja ili oko osjetljivih godišnjica. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.