FRANCUSKA

Anesteziolog optužen da je otrovao više od 50 pacijenata, a razlog je nevjerovatan

Anesteziolog priveden. Društvene mreže

E. Š. / Avaz.ba

16.5.2019

Anesteziolog Frederik Pešie (Frederic Pechier), ljekar iz Francuske, uhapšen je zbog sumnje da je otrovao više od 50 pacijenata.

Anesteziolog je priveden zbog, kako se navodi u optužnici, 42 veoma ozbiljna slučaja, u koja spada 20 smrti, koje su se desile u toku njegovog 17-godišnjeg rada u klinikama i bolnicama u Bezansonu, u istočnoj Francuskoj.

Pešie je navodno u anesteziju koju su koristile njegove kolege dodavao ono što ne smije da bi "uletio u posljednjem trenu i spasio umirućeg pacijenta", tvrde tužioci i ističu da je na taj način on želio zavrijediti poštovanje i divljenje svojih kolega, a da ga žrtve vole.

Njegova opasna igra je davala ploda. Mnoge kolege smatrale su ga briljantnim anestezilogom.

- Ako se optužbe ispostave kao tačne, on će biti najveći serijski ubica u historiji Francuske - rekla je Me Beran, advokatica koji zastupa nekoliko žrtava.

Anesteziolog je već pod nadzorom, jer je optužen za trovanje nekoliko pacijenata u maju 2017. godine, od kojih je dvoje umrlo. Sve žrtve su inače bile zdrave, dok nisu dobile tajanstvene i iznenadne srčane udare. Istražitelji su pronašli da su nivoi kalija u njihovoj krvi pet puta veći od smrtonosne doze.

Nakon što su ispitana tijela još četvero pacijenata ekshumirana u decembru, i u njima su nađene visoke doze kalija.

Optuženom je zabranjeno da se bavi medicinom do kraja suđenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.